maanantai 12. lokakuuta 2015

Agri-ryhmä Saksassa

12.10.2015

Suomen Yrittäjäopiston AGRI- ryhmä oli Saksassa Rotenburgin/Bremenin alueella tutustumassa alueen maatalouteen ja erityisesti maidontuotantoon 7.-11.10.2015. Matka oli eräänlainen yrittäjävaihtomatka, koska emme asuneet hotellissa vaan isäntäperheissä maatiloilla. Mikä teki matkasta seikkailun, koska emme etukäteen tienneet juurikaan isäntätiloistamme. Ja ajatus oli, että aidosti osallistumme maatilan jokapäiväiseen elämään muutaman päivän.

Ohjelma oli tiivis sisältäen niin tilan toimintaan tutustumista kuin lukuisia vierailuja niin maatiloille kuin muihinkin yrityksiin. Kävimme tutustumassa mm.  meijeriin, 670 lehmän navettaan, eli 5000 hehtaarin perinne/luomutilaan, tilapuotiin sekä yhteisomistuksessa olevaan ruokapiirimaatilaan.
Päivän aloitimme yleensä aamusta maatilan rytmin mukaan, aamupäivä/iltapäivällä olivat vierailut ja illalla oli vielä verkostoitumista yhteisten illallisten merkeissä. Saksan kieltä harjoittelivat ihan kaikki, riippumatta osasiko vai ei. Mutta tietty englannin kieli sai hyvää harjoitusta ja sillä pärjäsi.

Faktoja tiputtelemme tänne blogiin varmaan aikanaan. Päällimmäisenä kaikilla näin juuri matkalta tulleena on kuitenkin se kokemus olla hetken osa saksalaisen maatilan elämää. Osalla meistä se tarkoitti lehmien lypsy tai muuhun työhön osallistumista ja osalla enemmän askareiden seuraamista ja mukana oloa muuten. Aamiaishetket jaoimme perheen kanssa ja usein sikäläiseen maatilan tapaan kuuluu, että samassa taloudessa elää kolmekin sukupolvea, eli pöydän ympärillä ei ollut koskaan hiljaista.

Vieraanvaraisuus, kova työnteko ja yhteisöllisyys ovat ehkä sopivia sanoja kuvaamaan ympäristöä jossa olimme. Lisäksi jaamme saksalaisten kanssa huolen maatalouden kannattavuudesta, kotimaisen ruoan arvostuksesta sekä maatilayrittäjän jaksamisesta.

Kuvissa juliste erään maatilan sisääntulosta, tyypillinen maatilan asuinrakennus sekä sadonkorjuuta odottavaa maissipeltoa.

t. Ilkka sekä Jorma + varsinaiset ammattilaiset Sari, Sanna, Kukka-Maaria sekä Terhi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti