tiistai 26. tammikuuta 2016

Eläkkeelle, ansiotöihin tai yrittäjäksi Costa Blancalle?

Nykyään on mukavaa, kun opintoja voi tehdä usein myös verkon kautta. Pääsin opintovapaani ansiosta lähtemään talveksi Espanjan Costa Blancalla sijaitsevaan Torreviejaan. Sää on täällä talvellakin melko lämmin ja aurinkoinen. Kaupungin noin 100 000 asukkaasta puolet on ulkomaalaistaustaisia. Kaupungin kaduilla kuuleekin paljon englantia, venäjää, saksaa ja ruotsia. Alueella asuu pysyvästi myös tuhatkunta suomalaista.

Kesällä perheitä - talvella eläköityneitä yrittäjiä

Kuten arvata saattaa, kesäkaudella perheet valtaavat rannat, mutta talvella kaupungin asukkaiden keski-ikä on korkea. Hiljattain tapasin suomalaismiehen, joka kertoi syksyllä muuttaneensa kaupunkiin 99-vuotiaan isänsä kanssa. Isäukko voi kuulemma nykyään paremmin kuin aikoihin, ja kypsässä keski-iässä oleva poikansa kehui kovasti alueen diskokulttuuria. Torrevieja viehättääkin ennen kaikkea aktiivisia eläkeläisiä, jotka nauttivat alueen hyvistä palveluista ravintoloineen, kauppakeskuksineen ja lukuisine golfkenttineen. Terveydenhoitojärjestelmä on hyvin toimiva, ja eurooppalaisen ”kelakortin" avulla saa nopeasti ajan lääkärin pakeille ja alennukset lääkärin määräämistä lääkkeistä.

Olen törmännyt alueella useisiin eläköityneisiin yrittäjiin, jotka viettävät talvet Espanjassa. Torreviejan naapurini kertoi myyneensä oman yrityksensä Suomessa jo vuosia sitten, mutta alastaan innostuneena jatkaneensa silti vielä osa-aikaisesti työskentelyä Suomessa. Hän on ostanut täältä sijoitusasunnon, jossa viettää itse aina silloin tällöin muutaman viikon ja vuokraa asuntoa tutuilleen ja tuttavan tutuilleen. Näin omat kulut tulevat katetuiksi mukavasti.

Tiedoksi Torreviejasta töitä hakeville, alueella ei ole kovin paljon töitä ainakaan espanjaa osaamattomalle. Espanjassa palvelusektori on suurin työllistäjä ja monet espanjaa osaamattomatkin nuoret ovat päässeet maahan työskentelemään erilaisissa puhelinkeskuksissa. Palkkataso ei päätä huimaa, mutta työskentely rikastuttaa kokemuksena!

Yrittäjyyttä Espanjassa

Maahan sijoittuvat yrittäjät sen sijaan voivat arvostaa sitä, ettei työntekijöiden palkkataso ole korkea. Hyvä ilmasto, potentiaalisesti iso markkina-alue, edulliset kiinteistöt sekä lyhyet ja halvat lennot ovat myös hyviä houkuttimia saapua Costa Blancaan yrittäjäksi. Espanja on varsin vakaa EU-maa, jonka talous on kriisivuosien jälkeen lähtenyt uuteen nousuun. Poliittisesti tilanne Katalonian maakunnan irtautumishankkeineen on tosin hieman epävarma. Tänne etabloituvien on joka tapauksessa hyvä tuntea tarkkaan oman toimialansa markkinat ennen yrityksensä perustamista. Suomalaisilla on paljon tietotaitoa muun muassa korkean teknologian aloilta, mille varmasti on käyttöä myös Espanjassa, rannikon suomalais- ja muut skandinaaviasujat taas voivat haluta ostaa elämää helpottavia palveluja nimenomaan toiselta pohjoismaalaiselta.

Yleisin yhtiömuoto Espanjassa on toiminimi (autónomo). Myös osakeyhtiöitä (sociedad responsabilidad limitadat) on paljon. Torreviejan Facebook-ryhmässä suomalaiset käsityöläiset ovat kyselleet, olisiko mahdollista perustaa maahan osuuskuntaa. Onhan se, ne tunnetaan täällä nimellä sociedad cooperativa. Muita yhtiömuotoja ovat ainakin avoin yhtiö ja julkinen osakeyhtiö. Luonnollisesti maahan voi perustaa myös tytäryhtiön tai sivukonttorin, jos haluaa pitää pääpaikkaa Suomessa. Kaikki byrokratiaan liittyvät tehtävät kannattaa suosiolla jättää niihin erikoistuneille asioidenhoitotoimistoille. Toimistot ovat erään kuulemani mukaan jokaisen niihin maksetun euron arvoisia. Toinen täällä aiemmin yrittäjänä toiminut kertoi, että yrittäminen on Espanjassa helpompaa kuin Suomessa. Joustoa kun löytyy asioissa, joissa Suomessa turhaan viilataan pilkkua.

Tuttua ja turvallista

Centro Comercial Finlandés on Torreviejan suomalaisille tärkeä kohtaamispaikka. Sieltä saa suomeksi palvelua vaikkapa parturi-kampaamossa tai tietokone- ja matkapuhelinasioissa. Alueella on myös Suomi-Kauppa, josta voi ostaa makean nälkään Fazerin sinistä ja KahVilla, jonne voi istahtaa syömään kotilounasta ja juomaan pullakahvit päälle.

KahVillan yrittäjä Nestori Kuusisto on ammattikokki ja lähtöisin yrittäjäperheestä. Hän kertoi käyneensä vanhempiensa kanssa lomilla Torreviejassa jo nuorena, joten kaupunki on Nestorille hyvin tuttu. Hän perusti toiminimisen KahVillansa yhdessä Kati Forsmanin kanssa vuonna 2009. Espanjassa toimiva suomalaissyntyinen asiainhoitaja pyörittää heidänkin paperiasioitaan, jotta yrittäjät itse voivat keskittyä yritykseensä ja sen asiakkaisiin. Nestori kiitteli, että asiainhoitajan edulliseen kuukausimaksuun sisältyy kaiken paperityön lisäksi myös neuvontapalvelut liikkeenpitoon liittyvissä kiemuroissa. Tietoa saa myös muilta alueen suomalaisyrittäjiltä, jotka tapaavat toisiaan vapaa-ajallaan. KahVillan tarjoamien suomalaisherkkujen raaka-aineet ovat peräisin monesta eri tukusta, kaupasta ja osin jopa Suomestakin. Aikaa sopivien aineiden hankkimiseen meneekin paljon, eivätkä raaka-aineet aina ole halvimmasta päästä. Tästä syystä hinnoilla onkin vaikea kilpailla espanjalaiskahviloiden kanssa. KahVillan kilpailuvaltti onkin eri, samoin kohderyhmä: KahVilla valmistaa tarjoil-tavansa laadukkaasti suomalaiseen makuun. Puoliltapäivin lounaskahvila olikin täpötäynnä suomalaisia, jotka turisivat iloisesti keskenään ja moikkailivat kahvilanpitäjiä tuttavallisesti sisään astuessaan. Nestori kertoikin monien asiakkaiden tulleen hänelle vuosien mittaan hyvin tutuiksi.

Aurinkoisesta säästä huolimatta yrittäminen ei täälläkään ole mitään siestan pitoa, vaan vaatii paljon kovaa työtä ja arkirealismia. Tarvittaessa asiainhoitajien lisäksi myös pankit auttavat monissa käytännön pulmakysymyksissä. Helpointa on kuitenkin aloittaa kyselykierros ottamalla yhteyttä yrittäjiin, jotka jo toimivat maassa. Heitä saa kiinni niin Facebook-ryhmien kuin Suomi-seurojenkin kautta.

Ei muuta kuin hyvää matkaa Espanjaan. ¡Feliz viaje!Leena Lemola
Yritystoiminnan kouluttaja
(Opintovapaalla 31.5.2016 saakka)

p.s. kansainvälistymistä harkitseville yrittäjille tiedoksi, että pävämäärä 15.3. kannattaa laittaa kalenteriin ylös. Seinäjoella järjestetään tuolloin kansainvälistymiseen rohkaiseva semibaari. Luit oikein: semibaari. Lisätietoja tulossa lähiaikoina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti