torstai 6. lokakuuta 2016

Joulupalloja, auton osia, pilvipalveluja ja paljon, paljon muuta!


SYO:n yrittäjyysopiskelijoiden verkostoitumismatka Slovakian Zilinaan 26.9.-30.9.2016
Ilta oli jo pimenemässä kun lähdimme yrittäjien kanssa Wienin lentokentältä kohti Slovakian Zilinaa. Paikallinen oppaamme Miro eli Miroslav Krasnan kertoi ajomatkalla, miksi paikka on niin houkutteleva kohde erilaisille bisneskumppanuuksille. Zilinan etuja ovat mm. hyvät logistiset yhteydet, alueelle rakennettu erinomainen infrastruktuuri, paikan strategisesti loistava sijainti Euroopan markkinoille, alhainen verotus ja osaava työvoima. Pääkaupunki Bratislavaan on matkaa 200 kilometriä ja Wieniinkin vain 275 kilometriä. Moottoritiet vievät sujuvasti niin Puolaan, Tsekkiin, Valko-Venäjälle kuin moneen muuhunkin Euroopan maahan. Ei ihme, että Metsä Tissuella on ollut Zilinassa tehdas jo kymmenisen vuotta. Zilinan alue on kuitenkin erityisen tunnettu auto-ja auton varaosateollisuudesta. Mutta muutakin osaamista alueella on, paikallisesta yliopistosta valmistuu esimerkiksi kaupallisen ja ict-alojen taitajia.

 


Ville-Veikko, Sami ja Seppo lennolla kohti uusia bisnesmahdollisuuksia.

 
Slovakialainen pikaruoka pötsikeittoineen yllätti Helin!

Zilinan katukuvaa  

 
Verkostoitumishirmu oppaamme Miro on opiskellut kaupallista alaa Zilinan yliopiston lisäksi myös vuoden verran Suomessa. Hän ymmärtääkin hyvin sekä suomalaisten että slovakialaisten yritysten toimintatapoja ja suomalaista luonteenlaatua. Huumori kukkikin mukavasti viikon aikana : )

Suomalaisyrittäjistämme Seppo ja Sami olivat kiinnostuneita rakentamaan yhteistyötä slovakialaisten koodarien kanssa. Heli ja Anita taas tulivat maahan tutustuakseen hyvinvointialan palveluihin, ja lasialan yrittäjä Ville-Veikko halusi perehtyä kollegayrittäjiensä työskentelytapoihin Zilinassa. Anita kertoi lisäksi toivovansa matkassa mukana olleilta SYO:n yrityskouluttajilta sparrausta, ja ehkä myös uusia ideoita fysioterapiayritykseensä.

Miro oli valinnut ryhmällemme vierailukohteiksi monipuolisen kattauksen erilaisia yrityksiä. Joitakin omistivat ulkomaalaiset investoijat, joitakin paikalliset sijoittajat tai sitten yrityksen omistajina olivat henkilöstö tai perustyöntekijänä aloittanut yrittäjä. Ensimmäisenä tutustumiskohteenamme oli perinteikäs joulukoristetehdas Okrasa (www.okrasa.sk). Upeat joulupallot valmistetaan edelleen puhtaasti käsityönä. Ryhmästämme Heli pääsi kokeilemaan taitojaan lasinpuhalluksessa meidän muiden ihaillessa vieressä. Myymälässä joulupallot tekivät kauppaansa ja runsauden pulan vuoksi ostosaika venähti todella pitkäksi.

 
Okrasassa oli pallo poikineen. Oheinen linkki vie Okrasan tuotantoprosessin esittelyvideoon. 

 
Samilla, Sepolla, Maijalla ja Helillä oli selkeästi jo joulumieltä

Onneksi seuraava yritysvierailukohteemme oli lähellä. Ultramodernissa autojen varaosia valmistavassa Hyunnam-tehtaassa 26 robottia nakutti tehokkaasti osia Kian ja Hyundain automalleihin. Tehtaan esittelijä kertoi yllättävänkin avoimesti yrityksen toiminnasta ja palkkatasosta. Selvää on, että Euroopan markkinoilla tehdas on hyvin kilpailukyinen niin hintatason kuin laadunkin osalta.  

 Hyundain tehtaalla tutustuimme uudenuutukaisiin tiloihin

Seuraavassa vierailukohteessamme, pahvilaatikkoja valmistavassa Big Box-kasvuyrityksessä (www.bigboxobaly.sk) kuulimme, että autoteollisuus tarvitsee osiensa toimitukseen monen kokoisia laatikoita, joita odottaa saavansa läheltä ja nopeassa aikataulussa.

 

 
Tässä on laatikolla kokoa!

 

Teräsrakenteiden valmistaja Promont (www.promontsro.sk) on niin ikään kasvattanut toimintaansa nopeassa tahdissa pienestä nyrkkipajasta nykyiseksi 17 miljoonan euron liikevaihtoa takovaksi yritykseksi, jonka tilauskirjat ovat täynnä kuukausiksi eteenpäin. Yrityksen omistaja kertoi, että Promontilla on ollut yhteistyötä jo useiden suomalaisyritysten kanssa, mutta kiinnostusta riittää myös uusien kumppaneiden löytämiseen.

 
Promontilla riittää töitä!

 

Pitkän verkostoitumispäivän jälkeen lähdimme vielä läheiseen Strecnon kylään. Patikoimme linnalle (kuka lenkkareissa, kuka piikkareissa) kuulemaan paikallisen oppaan tarinointia linnan elämästä muinaisina aikoina ja ihailemaan silmiä hivelevän upeita maisemia linnan tornista. (www.slovakia.com/castles/strecno-castle).

 

Huipulle oli matkaa, mutta sen taivaltaminen kannatti!


 

Liekö kyseessä toivomuskaivo?

Illalla päädyimme syömään perinteiseen slovakialaiseen kuppilaan, jossa aika tuntui pysähtyneen vuosikymmenten päähän. Naapuripöydän iäkkäät partaherrat keskustelivat politiikasta, mutta meidän pöydässämme puhuttiin yrittämisestä, uusista liikeideoista ja verkostoitumisen tärkeydestä.


Seuraavana päivänä Heli, Anita, Maija ja Leena lähtivät tutustumaan hotelli- ja hyvinvointialan palveluihin Aphrodite-hotellin myyntipäällikön Iryna Rybovichin johdattelemana. Ville-Veikko taas lähti Miron kanssa yritysvierailulle lasitehdas Spolocnost Kovaciin (www.spolkovac.sk/) ja Jiulianon kanssa urheilu- ja teollisuushalleja sekä varastoja valmistavaan Hupro –yritykseen. Vierailun aikana syntyi ideoita ja mahdollisia ratkaisuja luisteluhallin tai ratsastusmaneesin rakentamiseen. (www.hupro.net). Seppo ja Sami jäivät päiväksi hotellillemme tapaamaan paikallisia ict-yrittäjiä.

 
Heli, Leena, Anita ja Maija luksussviitissä


 
Anita nautti kauniista säästä kylpyläkaupunki Rajecke Teplicessa

 

Illalla lähdimme kaikki ylelliseen Aphrodite-kylpylään (Rajecke Teplice - www.spa.sk/en), jonka terveysvaikutteiset, mineraalipitoiset kuumavesilähteet ovat houkutelleet meidän tavallisten matkustavaisten lisäksi kuuluisuuksia ja kuninkaallisia jo ainakin 1600-luvulta lähtien. Saunaosastolla vietettiin turistien saunamaisterirituaaleja. Me suomalaiset koimme kuitenkin olevamme jo valmiiksi täysinoppineita saunojia, joten rituaalien sijasta keskityimme nauttimaan rennosta olosta ja hyvistä keskusteluista. Jutut olivat tosin välillä sen verran lennokkaita, että tässä vaiheessa sensuuri iskee.


 

Näkymä Aphrodite-kylpylän ulkoaltaista, myös sisätilat olivat upeat

 

Torstaina lähdimme Zilinasta paluumatkallemme. Pysähdyimme ensin puoleksi päiväksi Bratislavaan syömään ja shoppailemaan. Idyllinen, pittoreski kaupunkimiljöö ja 25 asteen lämpö saivat meidät todella ihastumaan kahvila- ja olutkaupunki Bratislavaan.

  

Bratislavan kaupunkikulttuuria


Bratislavassa sää suosi

 

Matkaa oli kuitenkin jatkettava, jotta ehdimme illaksi Wieniin. Siellä, glamoröösissä Central Cafessa illastaessamme keskustelujen aiheet läikähtelivät aiheesta toiseen. Käsiteltävinä olivat niin suomalainen verotus, Slovakian edullinen kustannustaso, oma jaksaminen, työvoiman saaminen ja sitouttaminen kuin myös Wiener Schnitzelin ja Apfelstruderin maistuvuus.

   
Café Central, Wien

 

Mitä matkasta sitten jäi käteen? Kaikille jäi ainakin hyvä ja rentoutunut olo, Samille ja Anitalle syntyi uusia liikeideoita eteenpäin kehitettäväksi, Helille hyödyllisiä kontaktitietoja muilta ryhmäläisiltä sekä kehittämisajatuksia mm. Keskiaika-tapahtumaa varten, jossa hän toimii paraikaa ohjelmapäällikkönä (www.keskiaikamarkkinat.fi/). Suomalaistuneelta, romanialaistaustaiselta Jiulianolta hän sai vielä hyviä vinkkejä romanialaisista keskiaikatapahtumista ja harrastajista. Konkreettisin ja nopein tulos oli Sepolla ja Samilla, jotka hihkaisivat jo paluulennolla saaneensa toivomaansa sähköpostia tapaamiltaan ict-yrittäjiltä. Kohta saattaakin käynnistyä hedelmällinen suomalais-slovakialainen koodausyhteistyö! Ryhmän innostus oli käsin kosketeltavaa. Porukalla mietimmekin, että mitä jos ehdottaisimme Syolle, että lähdemme samalla kokoonpanolla uusillekin verkostoitumisreissuille!