perjantai 28. lokakuuta 2016

Kirjeitä kotiin vol 5, Niinan matka

Hei kotiväki,

 

Eilinen meni paikallisella lypsykarjatilalla. Siellä oli 350 lypsylehmää pihatossa, vähän erilaista kuin meidän 16 lehmän parsinavetassa. Pääsin lypsämään karusellilypsyasemalla, oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. Tilan maitotankitkin oli valtavia meidän tankkiin verrattuna. Tänään käytiin Masterrindillä, paikallisessa jalostusfirmassa, tutustumassa heidän jalostusohjelmaansa sekä sonniasemaan. Sonneilla näytti olevan oikein hyvät oltavat omissa karsinoissaan ja siellä oli tosi hyvin järjestetty tutustuminen sonneihin. Keskellä navettaa kulki käytävä, ja molemmin puolin oli kaksi riviä sonnikarsinoita. Jokaisen kohdalla oli ikkuna ja sen edessä tuloste, jossa näkyi kunkin sonnin sukutiedot ja indeksit. Muuten yleiset jalostustavoitteet kuullostivat olevan suurinpiirtein samanlaiset kuin meilläkin Suomessa. Eroa oli genomitesteissä; he tutkivat genomit jo alkiosta ennen kuin ne siirretään, siinä missä me otetaan genomitestejä syntyneistä vasikoista tai hiehoista. Tuntuu uskomattomalta, mutta liekö joku päivä mahdollista meilläkin..

Käytiin sonniasemavierailun jälkeen pikaisesti tutustumassa paikalliseen hevoshuutokauppaan. Myytävänä oli toinen toistaan upeampia hevosia ja kun niitä juoksutettiin nurmikentällä, näytti kuin hevoset liitäisivät. En kyllä ollut hevosten esittelijöille kateellinen, varmaan aika homma pysyä hevosen rinnalla ja perässä, kun ne ravaavat. Itse huutokauppaa emme jääneet seuraamaan, vaan kävimme sen sijaan pienen tutustumiskierroksen Bremenin vanhassa kaupungissa. Meillä oli paikallinen opas, joka osasi kertoa pieniä tarinoita rakennuksista. Vastaan tuli erilaisia taideteoksia, maalauksia sekä veistoksia. Kyllähän vanhan kaupungit talot olivat jo itsessään kauniita ja täynnä erilaisia yksityiskohtia. Omatoimisesti kiertäessä nämä olisi jääneet varmasti huomaamatta.

Kaunis kaupunki, jossa voisi myöhemmin vierailla uudestaan, kunhan lapset ovat vanhempia. Huomenaamuna on sitten lento kotiin, nähdään pian.

Niina

Niina on maatilayrittäjä Kuopiosta, joka tähtää Maatilayrittäjän liiketoimintavalmennuksen kautta kohti yrittäjän ammattitutkintoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti